18okt

Solliciteren doe je niet elke dag. Voordat je gaat solliciteren is het fijn en handig om wat concrete tips te krijgen. Wanneer moet je waar op letten? De do’s en de dont’s!
Niet alleen voor kandidaten zoals jij, maar ook opdrachtgevers die dit lezen mogen hun voordeel hieruit halen. 

Het cv en de motivatiebrief: 1 of 2 A4tjes is genoeg, je hebt op internet genoeg voorbeelden van frames en een foto op het cv is optioneel en kan wel voordeel opleveren. 

De opmaak moet in volgorde van heden naar verleden lopen en het is belangrijk om bepaalde vaardigheden uit te lichten bijvoorbeeld systeemkennis, talenkennis, minors. Geef een uitgebreide uitleg bij werkzaamheden die je hebt gedaan en die van toepassing zijn op de functie waarop je solliciteert.
Motivatie: gebruik 1 A4 ongeveer om daarin duidelijk aan te geven wie jij bent en waarom je op de functie solliciteert. Wat trekt je aan bij de organisatie en waarom wil jij graag uitgenodigd worden, welke toevoeging/kennis/ervaring neem jij mee naar je nieuwe opdrachtgever? (denk aan USP en waar heeft het bedrijf behoefte aan).

Eerste indruk tijdens het gesprek: Je houding is belangrijk, je kledingkeuze en verzorging ook. Heb jij je al verdiept in het bedrijf via de website?
De eerste indruk is vaak van groot belang, hoe kom jij over, ben je geïnteresseerd? Wil je het wel echt, stel je vragen, ben je open en eerlijk, heb je spanning?
Laat jij je thuis eerst interviewen door een familielid of vrienden? Lukt dat niet direct dan is het raadzaam om te oefenen voor de spiegel.
De eerste vraag die vaak gesteld wordt: ‘wil je wat drinken?’ dit is altijd een goede gelegenheid om koffie, thee of water te nemen en rustig het gesprek in te gaan en in de tussentijd te observeren. Een gesprek duurt ongeveer 3 kwartier tot een uur. Vergeet niet te vragen of je een rondleiding mag wanneer dat niet wordt aangegeven, het is niet alleen belangrijk om de werkomgeving te zien, je toont hiermee motivatie en interesse.

Meest gestelde sollicitatievraag: 

‘vertel eens iets over jezelf?’ 

Je weet dat de vraag gesteld gaat worden, bereid je hierop voor!
Naam, leeftijd, kinderen/familie/gezin, waar je woont en wat doe je in het dagelijks leven? Lees je boeken, sport je, heb je huisdieren, wandel of fiets je veel, houd je van netflixen, naar de bioscoop gaan of ga je graag uit eten? 

In de volgende blog lees je meer over veel voorkomende sollicitatievragen.