25okt

Hoe gaat het binnen onze sectoren?

Sinds 2020 zijn er een aantal sectoren hard geraakt door de coronamaatregelen, het totaal aantal banen zijn in 2021 gekrompen.

Cultuur, sport, recreatie, schoonmakers, reisbranche, evenementen en horeca werden hard geraakt waardoor veel banen op de tocht kwamen te staan.
De uitzendbranche en arbeidsbemiddeling werd hard geraakt in de eerste periode van de pandemie maar groeit halverwege 2021 alsnog. Ook in de sectoren openbaar bestuur en specialistische zakelijke diensten is een groei vanaf 2021.

Veel banen weinig personeel?

Voor de coronacrisis ons overviel was er een tekort op de arbeidsmarkt en meer vraag dan aanbod. De economische impact van de lockdown was niet de leidende factor van de fors toegenomen werkloosheid.

Veel werknemers die hun baan zijn verloren tijdens het begin van de coronacrisis vonden binnen een half jaar weer werk en vaak zelfs binnen dezelfde branche. De luchtvaart en reisbranche zijn uitzonderingen, het grootste gedeelte vond werk binnen een half jaar maar wel in een andere branche.
Over de tweede en derde periode van de pandemie is helaas nog niet veel bekend. In deze periode gaan we waarschijnlijk zien wat de steunpakketten en regelingen hebben gedaan voor bepaalde branches en organisaties, niet alleen de gevolgen maar ook de terugbetalingsregelingen.

Hoe kijken wij vooruit?
Tijdens de coronaperiode zijn er binnen bepaalde sectoren noodgedwongen ontslagen gevallen en zijn mensen van baan gewisseld.
Niet altijd is deze switch naar wens gelopen en met een mooi toekomstperspectief gegaan.

De verwachting richting de arbeidsmarkt is dat er een herstel en zichtbare economische groei komt in de loop van 2022.

YM verwacht dat de mensen die van baan zijn gewisseld voor en tijdens de coronaperiode blijven rondkijken naar een beter passende functie. Zij hebben misschien op dit moment een baan maar niet die droombaan waarin zij hun ambities kunnen ontwikkelen.
Door het fenomeen ‘krapte op de arbeidsmarkt’ zijn ook veel werknemers geneigd om te gaan pionieren om eventueel een stap te zetten naar een andere werkomgeving.

YM werving & selectie voor een perfect-fit.
Wij adviseren je graag.