Zoek je personeel, of zoek je een nieuwe baan? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je vragen hierover hebt. In onderstaand overzicht zie je enkele veel gestelde vragen & antwoorden. Hopelijk is daarmee je vraag beantwoord en anders horen we natuurlijk graag van je.
Deze vraag krijg ik regelmatig van werkgevers die zich aan het oriënteren zijn.
Begin bij het begin, bel, mail of chat met bemiddelaars en plan daarna een persoonlijk gesprek. Het gaat vaak om een goed gevoel en iemand die in jouw belang kan handelen, interesse toont en niet alleen het dienstenpakket aan de man wil brengen. De diensten die arbeidsbemiddelaars bieden zijn het ontzorgen en luisteren naar wat de wensen zijn voor het aannemen van nieuwe personeel ‘op maat’.
Verder is natuurlijk een klik met elkaar belangrijk, je gaat met elkaar een verbinding aan voor een langere tijd.
Doordat veel mensen vanuit huis zijn gaan werken is het tegenwoordig de normaalste zaak om digitaal gesprekken te voeren. Het verschilt per persoon of je het prettig vindt of dat je toch meer interactie wil zien door face-to-face af te spreken. Het gemak van online gesprekken is de reisafstand en de snelheid.
Zie voor meer informatie de blog over dit onderwerp.
Elkaar leren kennen doe je door het gesprek aan te gaan. Vragen stellen en verwachtingen duidelijk stellen. Met wie heb je te maken, wat is belangrijk voor jou maar ook voor mij?
Elkaar in person leren kennen schept een band, je weet vervolgens met wie je mailt of belt en dat geeft een ontspannen en fijne samenwerking. Voor werven en selecteren is het van belang om de organisatie te zien, een sfeer en indruk is belangrijk voor het maken van een match.
Een garantieregeling bepaal je samen, het kan uiteraard een vaste regeling zijn die vooraf besproken wordt maar de praktijk leert dat een garantieregeling niet altijd de ‘lading’ dekt.
Een praktijk voorbeeld:
Na een geslaagde werving en selectie procedure gaat een kandidaat aan de slag. Alle partijen zijn overtuigd, alle gesprekken zijn gevoerd en het contract is ondertekend.
Na twee weken blijken er toch wat zaken niet soepel te lopen. De organisatie heeft moeite met een goede inwerkprocedure want iedereen heeft het druk. De gestarte werknemer voelt zich niet op zijn/haar gemak en weet niet goed waar hij/zij aan toe is. Na een paar gesprekken valt de beslissing om niet door te gaan met elkaar. Omdat het in de proeftijd van het contract gebeurt nemen beiden per direct afscheid. De organisatie heeft een fee betaald zonder het uiteindelijk gewenste resultaat. Hoe kunnen we dit oplossen?
…je hebt er immers beiden veel werk en energie in zitten.
De organisatie heeft geen invulling van de openstaande vacature en de betreffende kandidaat zit zonder baan.
Een werving en selectie bureau laat de procedure als het ware ‘los’ wanneer het contract getekend is tussen werkgever en werknemer, er is een weloverwogen besluit genomen van alle betrokken partijen.
Om soortgelijke situaties te voorkomen kan je hierover vooraf afspraken. Een voorbeeld van een garantieregeling: Wanneer het niet naar wens verloopt tijdens de proeftijd van een maand kan de procedure opnieuw gestart worden met een passende prijsafspraak.
Er zijn uiteraard vele wegen die leiden naar Rome.
Een recruiter is gespecialiseerd in het vinden van personeel die niet alleen goed passen bij de functie maar ook binnen de organisatie, een perfect-fit.
Recruitmentbureaus zijn gespecialiseerd in het bieden van de juiste ondersteuning aan bedrijven bij de zoektocht naar geschikt personeel voor openstaande vacatures.
De doelstelling is het matchen van de meest geschikte kandidaat.
Je schakelt een recruitmentbureau in wanneer er moeilijk kandidaten te vinden zijn voor de openstaande functies maar ook wanneer tijd een grote rol speelt. Niet elke organisatie heeft een specifiek persoon in dienst om de te werven en selecteren en besteden de werving en selectie uit. Er zit verschil in specialisaties per bureau van bepaalde marktsegmenten zoals; overheid, zorg, techniek, office.
Voordelen van het inschakelen van een recruitmentbureau:
- Het scheelt veel tijd voor een organisatie.
- Een recruitmentbureau heeft de kennis en kunde om sneller een match te vinden.
- De kandidaten zijn al gescreend waardoor er al een voorselectie heeft plaats gevonden.
- Je hoeft voor het werving en selectie proces niet speciaal een recruiter in dienst te nemen en schakelt een bureau alleen in wanneer je de dienstverlening wenst, wat in resultaat en kosten scheelt.
Naast een goed profiel op LinkedIn is het een goed idee om zelf een cv op te stellen.
Dit doe je niet elke dag en daarom is het best een lastig klusje.
Een cv laat zien wat je allemaal al hebt gedaan, wie jij bent en wat je kennis is.
Om een cv goed bij de functie waarop je solliciteert te laten matchen is het handig om 2 of meerdere versies te maken met een motivatie om te onderbouwen waarom je solliciteert op de betreffende functie en wat je mee brengt om het goed uit te voeren. Natuurlijk is een kort stukje over wie jij bent enorm belangrijk.
De basis van het cv;
- Persoonlijke gegevens
- Opleidingen
- Cursussen en trainingen
- Werkervaring
- Overige activiteiten
- Interesses
Het gaat er om dat jij het visitekaartje bent en jezelf hiermee presenteert bij het bedrijf waar je graag wil werken. Een bedrijf krijgt meerdere cv’s onder de aandacht, het is van belang dat jouw kunstwerk er uit springt.
Hoe doe je dat?
- Maak je cv niet te lang, liever ‘less than more’
- Werkervaring benadrukken die aansluiten bij de vacature
- Maak je cv geordend en overzichtelijk
- Een foto is optioneel
Kies 1 lettertype en maak kopjes dikgedrukt, geen lange stukken tekst met volle zinnen uitleg (dit kan in de motivatiebrief verwerkt worden). Zorg dat er geen verspringingen zijn, teksten horen uitgelijnd te zijn. Bovenaan staat je laatste of huidige werkervaring en zo lees je naar beneden, hetzelfde doe je bij opleidingen.
Headhunting is van oorsprong een manier om mensen te vinden die opgeleid zijn om leidinggevende posities te vervullen.
Op dit moment wordt Headhunting niet alleen bij hooggeschoolde kandidaten gebruikt. Wij gebruiken het als werving en selectie bureau voornamelijk om mensen te vinden die specifieke kennis en kunde hebben, zij zijn vaak zeldzaam op de arbeidsmarkt en moeilijk te vinden ‘de bekende speld in een hooiberg’.
Headhunting scheelt niet alleen tijd maar ook kosten en de kans is groter dat de ‘perfect fit’ tot stand komt. Een Headhunter benadert personeel wat niet op zoek is naar ander werk maar personen die werkzaam zijn en openstaan voor een uitdaging.
Bij krapte op de arbeidsmarkt is een Headhunter nodig om jouw vacature onder de aandacht te brengen en deze specifieke benadering toe te passen.
Dit is een vorm van recruitment specifiek voor kandidaten in senior management functies, zowel bij vaste als bij interim opdrachten.
Dergelijke functies worden niet online geplaatst omdat het vaak gaat vertrouwelijke informatie binnen organisaties, de kandidaten hebben een specifiek profiel en zijn vaak werkzaam.
Bepaalde organisaties zijn op zoek naar medewerkers met bijvoorbeeld informatie vanuit het bedrijf waar ze werkzaam zijn of zijn geweest om de concurrentie voor te blijven.